środa, 1 lutego 2012

Przepis na Walentynkowe Cupcakes

Święto Zakochanych coraz bliżej - warto więc już teraz zaplanować słodkie menu na ten szczególny dzień. Dzisiaj chcę zaproponować bardzo proste w wykonaniu babeczki o smaku waniliowo-kokosowym.

Walentynkowe Cupcakes


A oto składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • 225 g cukru pudru
  • 225 g masła
  • 225 g mąki
  • 3 jaja
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski, dorzucamy masło (pamiętaj, by poleżało troszkę w ciepłym miejscu aby nie było zbyt twarde) i mieszamy. Do powstałej masy wrzucamy po kolei jajka. Po dokładnym wymieszaniu gotową masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni na ok 20 minut.

W tym czasie zabieramy się do przygotowania kremu. Do dzisiejszego wypieku będziemy potrzebowali:

  • 200g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 200g sera mascarpone
  • 50ml likieru kokosowego

Umieszczamy składniki w jednym naczyniu, miksujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe! Przelewamy krem do szprycy i dekorujemy ciasto. Pamiętajcie, by przedtem ciasto troszkę ostygło.

Dalsze kroki - to już Wasza inwencja twórcza. Jak widać na zamieszczonych fotografiach - ja skorzystałam z kolorowej posypki i udekorowałam ciasteczka serduszkami wyciętymi z masy cukrowej. Dajcie upust Waszej fantazji!
Smacznego!



Porada:
jak sprawdzić czy ciasto jest właściwie upieczone? Używam do tego celu drewnianego patyczka, którym nakłuwam babeczkę. Jeżeli patyk jest suchy - ciasto jest gotowe. Jeżeli ciasto przykleja się do patyczka musisz wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.

Jakie są Wasze pomysły na udekorowanie takiego cupcake'a? Czekam na komentarze!

Pozdrawiam,
Gosia

Więcej informacji na temat cupcakes znajdziesz na naszej stronie Cupcake Love. Zapraszamy też o oglądania naszych galerii w serwisach facebook i flickr.