poniedziałek, 6 lutego 2012

Walentynkowe Cakepops


Pozostajemy dziś w temacie zbliżającego się Święta Zakochanych. Zakładam, że przepis na nasze Walentynkowe Cupcakes macie już opanowany. Teraz pora na kolejną dekorację Waszego słodkiego bufetu.

Walentynkowe Cakepops
Cakepops to kawałki ciasta uformowane w kulki, osadzone na patyczku i udekorowane lukrem i posypkami. To doskonały pomysł na wykorzystanie resztek Waszego innego wypieku (babki albo brownie), gdyż do przygotowania kulek używamy pokruszonego ciasta wymieszanego z serkiem mascarpone. Tak przygotowaną masę schładzamy przez 10 - 20 minut, aby uzyskać konsystencję łatwą do utoczenia idealnych kul.
Gotowe kulki mrozimy przez kolejny kwadrans, by zyskały trochę twardości a następnie nadziewamy na patyczek i zdobimy według własnego uznania. Na tym etapie możemy użyć lukrów bądź stopionej czekolady.


Cakepop z serduszkami
Nasze walentynkowe popsy postanowiliśmy udekorować czerwoną posypką oraz cukrowymi, białymi i różowymi serduszkami.
Pół kilograma rozkruszonego ciasta oraz 150g mascarpone powinno Wam wystarczyć do przygotowania 25 cakepopsów. Z takiej ilości ciasteczek powstanie imponujący bukiet!


Cakepop z czerwoną posypką