niedziela, 6 maja 2012

Wielopoziomowy tort angielski

Ufff, to był ciężki długi weekend. Najpierw przygotowaliśmy wspaniały słodki bufet z okazji chrztu - wkrótce opublikujemy fotorelację, ale zanim się to stanie mamy nadzieję na niesamowitą niespodziankę związaną z tym wydarzeniem.
Tymczasem weekend kończyliśmy jednym z największych wyzwań cukierniczych - wielopiętrowym tortem w stylu angielskim.
Wielopiętrowy tort w stylu angielskim

Przygotowanie takiego kolosa to nie lada wyzwanie. Każdy poziom to pełnowartościowy tort pokryty grubą masą cukrową. Waga takiego dzieła to kilkanaście kilogramów! Aby cała konstrukcja była stabilna wnętrze tortu skrywa specjalne rusztowanie - najniższy poziom wzmocniony jest pięcioma plastikowymi kolumnami. Całość została udekorowana kilkudziesięcioma makaronikami.
Tort z makaronikami

Przygotowanie tego tortu zajęło nam kilkanaście godzin, a do produkcji masy cukrowej zużyliśmy ponad 6 kilogramów cukru. Wnętrze skrywa biszkopt z masą malinową.

Tort angielski
Tort w stylu angielskim