piątek, 30 listopada 2012

Ekstremalne makro-fotografie słodkich produktów


Zastanawialiście się, jak nasze słodkości mogą wyglądać z bliska? Tak, wiem, nasze fotografie faktycznie wykonywane są z niewielkich odległości, ale mam na myśli ekstermalną makro-fotografię. My nie mamy odpowiedniego sprzętu, żeby wykonać takie zdjęcia, ale znaleźliśmy kogoś, kto zajmuje się fotografowaniem żywności przy wykorzystaniu mikroskopu elektronowego. Pozwala to na uzyskanie powiększeń rzędu kilkudziesięciu a nawet kilkuset razy, dzięki czemu zwyczajne produkty wyglądają, jakby pochodziły z innej planety.

Amerykańska fotografka Caren Alpert jest autorką serii pt. "Terra Cibus" prezentującej fotografie żywności skanowanej wiązką elektronów, co pozwala na powiększenia aż do 500.000 razy. Poniżej prezentujemy kilka jej wspaniałych zdjęć.
Zacznijmy od powiększeń będących w zasięgu zwykłych obiektywów makro: poniżej fotografia ciasteczka OREO (często wykorzystywanego w naszych produkcjach) w powiększeniu 15-krotnym.



W tym samym powiększeniu: kryształki cukru:


Owoc jagody (wspaniale smakującej np. w połączeniu z ciastem bezowym) - powiększony 19-krotnie:


Jeden z najczęściej stosowanych składników każdego wypieku - sól kuchenna w 45-krotnym zoomie niczym granitowe płyty:


80-krotne zbliżenie ziarenka kawy:


Kolorowa posypka używana do dekoracji babeczek w powiększeniu 65-krotnym wygląda niczym gigantyczne kule.


Migdał, tylko troszkę (110x) większy


I płatki kokosowe - 90 razy większe


A teraz będzie naprawdę blisko - aż 320x! Czy zgadniecie co to może być?



Podpowiem, że na naszych stronach opublikowaliśmy już dziesiątki zdjęć tego "czegoś". Zwróćcie uwagę na kolor. Czekamy na Wasze odpowiedzi!

Credits: all photos by Caren Alpert: www.carenalpertfineart.com